Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rólunk

Ha Molnár-Porta, akkor Alma

Családi vállalkozásunk már több évtizedes múltra néz vissza. Bő 30 évvel ezelőtt, holland mintára telepítettük az első almás kertet, mely ma már vagy 12 hektáron terül el Alsószenterzsébeten. Ezen a csodás helyen, az Őrség közelében, ahol tiszta a levegő, minden biztosított az ideális terméshez. Az idők folyamán természetesen fejlesztések is zajlottak. A kerthez hűtőház, válogató és almatároló is épült. Majd a piac igényihez igazodva, ahogy az intenzív almák váltak jobban eladhatóvá, az újabb telepítéseknél már ezekre fókuszáltunk. 

gardening
 
gardening

Történetünk

Az ország dél-nyugati csücskében, a Zala megyei Csesztregen családi vállalkozásként indultunk, néhány hektár almáskerttel a 90-es évek elején. Majd lépésről-lépésre jöttek a fejlesztések, ötletek, bővült a kínálat. Tudatosult bennünk, hogy az első osztályú almán túl hasznosíthatjuk mi saját magunk is gyümölcseinket, így natúr levet préseltettünk belőle. Pár éve, amikor a “bag in box” -ok (dobozba zárt gyümölcsvarázs) megjelentek, teszteltük mi is almáinkat, ez pedig felettébb sikeresnek bizonyult.

2014-ben sikerült saját daráló, magozó, préselő, csomagoló és pasztörizáló berendezéseket is beszereznünk, mely megnyitotta a lehetőséget a saját ízek „becsomagolásához”. Gondoltunk egy nagyot és környékbeli gazdák egyéb gyümölcseit tervezvén felhasználni, belekezdtünk a nem tisztán alma, hanem a kevert gyümölcslevek (meggy, szilva, barack, fekete ribizli) és zöldséglevek (cékla, répa) előállításába is.

2015-ben üzembe állítottuk aszaló berendezésünket, így lehetőséget nyitva akár környékbeli kis gazdálkodók terményeinek szárítására, aszalására is.

Hosszú távú és legfontosabb célunk, hogy fogyasztóinknak olyan terméket tegyünk az asztalukra, amelyről a friss, nap érlelte zöldség, gyümölcs íze jut eszükbe.

Ültetvényünk

Az ültetvény nagy része jéghálóval van ellátva, illetve biztosított az öntözés. Már télen elkezdődik a metszés, majd folyamatosan gondos gazda módjára szakszerű növényvédelmet biztosítunk a fáknak. A tavaszi virágzás során sajnos többször is nagy kárt okozott már a fagy (mínusz 6-9 fok), ez ellen még füstöléssel vagy akár más technológiával is nehéz védekezni. A csodás virágba boruláskor a legszebb a kert, minden pompázik és már nagyon várjuk a kis almakezdemények felbukkanását. Terveink közt szerepel ezt bemutatni traktoros túrák keretében, amelyet alma-és ivólevek kóstoltatásával kötnénk össze. Innentől precíz munkával próbálunk minőségi termést varázsolni a vevők asztalára. Július végén már szedhetőek a nyári almák, aztán szeptemberben a gála, később a jonagored és idared fajták. A választékban édes és savanykás típusok találhatók, különböző cukortartalommal.

flowers
gardening

Fejlesztések

Fejlesztéseink során nagy lépés volt az almalé üzem megvalósítása. Így vevőink megbízható forrásból vásárolhatnak 100 százalékos gyümölcstartalmú ivóleveket. Bérgyártásunkkal pedig mások számára is lehetővé vált saját almájuk feldolgozása. 2023-tól olajpréseléssel is elkezdtünk foglalkozni. Hidegen sajtolt termékeink palettáját folyamatosan bővítjük. Szántóföldi gazdálkodással is foglalkozunk, vetésforgó keretén belül például repce-búza-kukorica, burgonya és mák termesztésével. Termékeink üzleteinkben is megvásárolhatók, melyek Lenti központjában helyezkednek el. 

A mezőgazdaság egy "mókuskerék", de mi így szeretjük. Mindig bízunk a jó termésben, próbálunk a piacon minél jobb eredményt produkálni. Családunkban a mezőgazdaság szeretete apáról fiúra szállt eddig és most is van, akinek már kiskorától ez az álma, szeretettel és alázattal dolgozni a földeken. Sokszor hétvégén vagy ünnepnapokon, mert épp akkor kell, amit a föld-időjárás-termés megkövetel.